Nieuwsbrief

Nieuwsbrief december 2023

Lezing 11 december, Wil Boetzkes “Afghanistan”
De Pekhoeve, Dorpstraat 94, 4851 CN Ulvenhout

Leden gratis; niet leden € 10 (contant)

Ook consumpties kunnen alleen contant afgerekend worden.

Geachte leden,

Hierbij nodigen we u uit voor de lezing over Afghanistan op 11 december a.s.
De heer Boetzkes staat bij de meeste leden van ons bekend als een boeiende verteller met een enorme kennis. Hij organiseert cursussen, reizen en excursies in binnen- en buitenland.
Het belooft een boeiende avond te worden vol met informatie en prachtige foto’s.

Hij e-mailt mij:
“Ondanks een slechte pers door de politieke situatie bezit Afghanistan een verrassend rijke cultuur. Het land kent weliswaar een grillige geografie met de Hindu Kush als climax, toch is een stoet van volkeren en culturen in de loop van de eeuwen het land binnengekomen.

Het gebied werd een kruispunt van culturen: in de 6e eeuw v. Chr. viel het in handen van de Perzen, Alexander de Grote veroverde het land en introduceerde het Hellenisme, Bactriërs en Parthen vestigden zich hier, de Kushans zorgden voor een fantastische bloeiperiode van het boeddhisme. Het land maakte deel uit van het laatste grote Perzische rijk, dat van de Sassaniden.
Daarna begonnen de Islamitische veroveringen. Toch bleven in het land nog enkele eeuwen veel religies naast elkaar bestaan: van joods en hindoe, tot moslim, zoroaster en boeddhist.
Onder de Ghaznaviden in de 11de eeuw werd het land geheel islamitisch. Beroemde steden werden Herat, Kandahar en Balkh, zoals in de vroege middeleeuwen Bamyian beroemd was geworden als groots boeddhistisch centrum. Het land was een kruispunt op de zijderoute.

Na het bewind van de Hotaki en het rijk van Durrani werd het land in de 19de eeuw speelbal van Engeland en Rusland: de Great Game. Als soevereine staat sinds 1919 heeft Afghanistan slechts kort een rustige periode gekend. In deze lezing staat de rijke cultuurgeschiedenis van dit land centraal”.

We hopen u maandag 11 december in De Pekhoeve te ontmoeten,
met vriendelijke groet,

Annelies Bettink