Onstaansgeschiedenis

Ontstaansgeschiedenis Vereniging voor Volkenkunde Breda

 

De Vereniging voor Volkenkunde was voorheen verbonden aan het Volkenkundig Museum ‘Justinus van Nassau’, gelegen aan het Kasteelplein in het centrum van Breda. In januari 1978 werd de Vereniging officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De bedoeling was een geïnteresseerde achterban bij het museum te vormen. Naast het bijwonen van lezingen konden de leden ook ingezet worden bij verschillende activiteiten, zoals een jaarmarkt of promotieactiviteiten. In 1993 werd het museum vanwege bezuinigingsmaatregelen opgeheven, maar de Vereniging is blijven bestaan. Ieder jaar wordt er voor de leden en belangstellenden een gevarieerd programma opgesteld dat loopt van september tot en met mei. Ook probeert het bestuur ieder jaar een excursie naar een interessante tentoonstelling te organiseren. In het verleden zijn bezoeken gebracht aan o.a. Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel.

Het bestuur probeert het jaarprogramma zodanig samen te stellen dat er een diversiteit aan onderwerpen aan bod komt verdeeld over de verschillende continenten. Vanuit volkenkundig, archeologisch of kunsthistorisch perspectief houdt een goed geïnformeerde spreker daar een lezing over, ondersteund door beeldmateriaal en eventueel geluidsfragmenten. Onderwerpen die in de loop van de jaren aan bod zijn gekomen zijn: Van slavernij tot buren; Minderheden in Zuidwest China; De Joden in Antwerpen; het hedendaagse India; Indianen in Brazilië; de Dogon van Mali; Oezbekistan; Jemen, kunst en cultuur; Nieuw Guinea, de stam van mijn vader, de Baltische staten; de Inca’s; de Samen: bewoners van Lapland, Japan en het westen; de cultuurgeschiedenis van Boedapest en vele onderwerpen meer.

Sinds het seizoen 2023-2024 maakt de Vereniging gebruik van een zaal in de Pekhoeve te Ulvenhout. Alle leden krijgen aan het begin van het seizoen een kleurenfolder met het volledige jaarprogramma en voorafgaand aan iedere lezing een digitale Nieuwsbrief. Losse bezoekers betalen € 10,- per lezing. In de pauze kunnen de bezoekers een drankje nuttigen (koffie, thee, fris of wijn). De opkomst per keer is tussen de 60 en 80 bezoekers.

Voor meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van het museum en de Vereniging, zie het door de gemeente Breda uitgebrachte deel 6 in de Erfgoedreeks:

Marie-Antoinette Willemsen, Volkenkunde in Breda. Van Indische verzameling tot Rijksmuseum Justinus van Nassau en de Vereniging voor Volkenkunde (Breda, 2011).

Zie ook: www.bredavolkenkunde.nl